Beneficii

Electrod de împământare
profil cruce din cornier sudat (S)

Avantajele Electrodului de împământare profil cruce din cornier sudat (S) față de Electrodul de împământare din profil cruce laminat (L)

 • Săgeata la încovoiere este cu 17,1% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Factorul de siguranță FOS este cu 15,3% mai mare la profilul S față de profilul L.
 • Săgeata la flambaj este cu 0,18% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Suprafața de penetrare în sol este cu 9,8% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Masa specifică este cu 9,8% mai mică la profilul S fața de profilul L.
 • Suprafața specifică este cu 3,5% mai mare la profilul S față de profilul L.
 • Rezistivitatea electrică este cu 6.42% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Rezistența la corozine este aceeași pentru ambele variante, garantată pentru 10 ani, cu o durată de viaţă de aproximativ 75 de ani dacă nu se intervine chimic sau mecanic.
 • Rezistența echivalentă la încovoiere în cel mai defavorabil punct este cu 10,9% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Masa specifică este cu 9,8% mai mică la profilul S fața de profilul L.
 • Suprafața specifică este cu 3,5% mai mare la profilul S față de profilul L.
 • Rezistivitatea electrică este cu 6.42% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Rezistența la corozine este aceeași pentru ambele variante, aproximativ 75 de ani dacă nu se intervine chimic sau mecanic.
 • Rezistența echivalentă la încovoiere în cel mai defavorabil punct este cu 10,9% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Săgeata la încovoiere este cu 17,1% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Factorul de siguranță FOS este cu 15,3% mai mare la profilul S față de profilul L.
 • Săgeata la flambaj este cu 0,18% mai mică la profilul S față de profilul L.
 • Suprafața de penetrare în sol este cu 9,8% mai mică la profilul S față de profilul L.

Electrod de împământare
profil cruce din cornier sudat (S)

Descriere tehnică

Electrodul de împământare este alcătuit din două profile de tip cornier laminat 1, respectiv 2 alăturate şi dispuse în aşa fel încât să alcătuiască un ansamblu cu 4 aripi egale, debitate la partea superioară drept, perpendicular pe axa longitudinală a electrodului iar la partea inferioară în unghi ascuțit, în așa fel încât să alcătuiască un profil de penetrare în sol.

Pe lungimea lor, profilele cornier 1, respectiv 2 care alcătuiesc electrodul, se sudează între ele în partea superioară și cea inferioară, prin două cordoane de sudură a iar între cele două cordoane de sudură, la distanțe egale, prin cordoane de sudură pentru rigidizare b.

Pentru conectarea electrodului la conductorul de descărcare a suprasarcinilor electrice, care în general este un conductor cu un profil rectangular de tip platbandă, la partea superioară pe unul dintre profilele cornier, se sudează prin intermediul cordoanelor de sudură c, o flanșă (bornă electrică) 3 prevăzută cu una sau mai multe perforații d. Această flanșă (bornă electrică) de conectare se sudează de profilul cornier în așa fel încât să se asigure contactul cu ambele aripi ale cornierului, obținându-se un transfer rapid și uniform al descărcării electrice și în același timp asigurându-se o mai bună rigidizare între flanșă și electrod. Conectarea electrodului la conductorul de descărcare poate fi făcută în orice poziție, atât la capătul acestuia cât și într-o oarecare poziție intermediară.

Avantajele Electrodului de împământare
profil cruce din cornier sudat (S)
față de Electrodul de împământare
din profil cruce laminat (L)

Parametri tehnici

Parametri tehnici UM ( S ) ( L ) Definiții / Valori / Comparații / Explicații
Masa specifică kg. 2,20 2,44 Se exprimă în kilograme (kg) şi reprezintă masa electrodului împărţită la lungimea acestuia. Masa specifică a unui electrod trebuie să fie cât mai mică, evident din motive economice. Masa specifică este cu 9,8% mai mică la profilul S fața de profilul L.
Suprafața specifică mm² 195120 188291 Se exprimă în metri patraţi(mp) şi reprezintă suprafaţa de disipare a suprasarcinilor electrice, adică suprafaţa desfăşurată a electrodului care vine în contact cu solul, raportată la lungimea acestuia. Din motive de viteză de transfer a sarcinilor electrice, suprafaţa specifică a unui electrod trebuie să fie cât mai mare. Suprafața specifică este cu 3,5% mai mare la profilul S față de profilul L.
Rezistivitatea electrică μΩ x m 0,175 0,187 Se exprimă în ohmi x metru (Ωxm) şi reprezintă capacitatea unui material de a se opune trecerii curentului electric. Din motive de transfer de sarcină electrică aceste mărimi trebuie să aibă valori cât mai mici. Rezistivitatea electrică este cu 6.42% mai mică la profilul S față de profilul L.
Rezistența la coroziune ani 10 10 Se exprimă în unitatea de timp şi reprezintă durata până la care, în condiţiile de mediu specifice, electrodul este oxidat şi în consecinţă disiparea sarcinilor electrice în sol este îngreunată. Rezistenţa la coroziune trebuie să aibă valori cât mai mari. Rezistența la corozine este aceeași pentru ambele variante, garantată pentru 10 ani, cu o durată de viaţă de aproximativ 75 de ani dacă nu se intervine chimic sau mecanic.
Rezistența echivalentă la încovoiere N/mm² 163 183 Se exprimă în unităţi de forţă raportate la suprafaţa (N/mm²) şi reprezintă o tensiune creată în profilul supus încovoierii ca răspuns la Momentul încovoietor determinat de Forţa de încovoiere. Rezistenţa echivalentă la încovoiere trebuie să aibă valori cât mai mici, cât mai îndepărtate de Rezistenţa admisibilă. Rezistența echivalentă la încovoiere în cel mai defavorabil punct este cu 10,9% mai mică la profilul S față de profilul L.
Săgeata la încovoiere mm 29,8 35,96 Se exprimă în unităţi de lungime (mm) şi reprezintă deplasarea maximă a axei profilului din poziţia iniţială ca urmare a aplicării într-un plan perpendicular pe axa longitudinală a profilului a Forţei de încovoiere. Săgeata la încovoiere trebuie să fie cât mai mică. Săgeata la încovoiere este cu 17,1% mai mică la profilul S față de profilul L.
Factorul FOS de siguranţă la încovoiere într-un punct - 1,3 1,1 Este o mărime adimensională şi reprezintă raportul dintre Limita de curgere a materialului şi Rezistenţa echivalentă în acel punct. Factorul de siguranţă FOS trebuie să fie cât mai mare. Factorul de siguranță FOS este cu 15,3% mai mare la profilul S față de profilul L.
Săgeata la flambaj mm 63,69 63,81 Se exprimă în unităţi de lungime (mm) şi reprezintă deplasarea maximă a axei profilului din poziţia verticală iniţială, ca urmare a aplicării în lungul axei profilului a Forţei axiale de flambaj. Săgeata la flambaj trebuie să fie cât mai mică. Săgeata la flambaj este cu 0,18% mai mică la profilul S față de profilul L.
Suprafața de penetrare mm² 280,28 310,74 Se exprimă în unităţi de arie (mm²) şi se asimilează cu Secţiunea transversală prin profil. Suprafaţa de penetrare trebuie să fie cât mai mică pentru a fi necesară o forţă cât mai mică la baterea în sol a profilului. Suprafața de penetrare în sol este cu 9,8% mai mică la profilul S față de profilul L.

* Aceste produse și tehnologia lor de fabricație sunt în curs de brevetare.

Adresa noastra:
Str. Industriei nr. 4, Bistrita
420063 Bistrita-Nasaud, RO
Contact:
Tel: (+40) 263 234 312
Fax: (+40) 263 234 278

Situata in Bistrita, oras cu profund caracter saxon, societatea BETAK se aliniaza traditiei fabricantilor transilvaneni recunoscuti in Europa datorita produselor de o calitate deosebita, conform standardelor celor mai exigente. Din punct de vedere juridic BETAK SA a fost infiintata in anul 1992. Activitatea a fost demarata in 1995 prin punerea in functiune a unei mici instalatii manuale de zincare electrolitica intr-un spatiu inchiriat, avand un singur angajat. In prezent BETAK SA este lider de piata in productia de benzi zincate, unul dintre cei mai importanti fabricanti de parapeti metalici de protectie din Romania, producator de confectii metalice diverse si furnizor de servicii de protectie anticoroziva prin zincare termica si electroltica.

Comunicate de presa

 

      
     

newsletter

rss google facebook twitter