Zincare termica

Intrebari frecvente - Zincare termica

 

Ce este zincarea termica?

Zincarea termica este un procedeu de protectie anticoroziva a otelului care consta in pregatirea specifica a suprafetei si imersarea acestuia intr-o baie aliata de zinc topit la 450°C timp de 3-10 minute. In urma acestui proces, pe suprafata otelului se formeaza datorita reactiilor dintre Fe si Zn o acoperire care are o legatura metalurgica cu substratul, alcatuita din mai multe straturi de compusi intermetalici avand diferite concentratii de zinc. Aceasta acoperire are o foarte buna rezistenta la coroziune, abraziune, impact, soc termic s.a

 

Trebuie pregatire speciala a suprafetei pentru zincarea termica?

Zincarea termica nu necesita o pregatire speciala a suprafetei, aceasta realizandu-se in cadrul procesului de zincare. Zgura de sudura, vopseaua si grasimea abundenta insa nu pot fi indepartate prin etapele specifice de pregatire a suprafetei si trebuie indepartate inainte de a fi trimise zincatorului.

 

Cat dureaza in general procesarea reperelor?

Majoritatea sistemelor de protectie impotriva coroziunii depind de temperatura sau conditii de umiditate adecvate pentru a putea fi aplicate corect. Zincarea termica este un proces a carui aplicare nu depinde de factorii de mediu, poate fi realizat 24/7, 365 de zile pe an, pe ploaie sau vreme buna. Otelul zincat termic poate fi zincat, livrat in santier si montat in aceeasi zi, timpii uzuali de procesare insa sunt intre 3 si 5 zile in functie de cantitatea si tipologia reperelor.

 

Care este durata de viata a produselor zincate termic?

Otelul zincat termic are o rezistenta la coroziune foarte buna in majoritatea tipurilor de atmosfere. In mod uzual durata de viata a otelului zincat termic depaseste 70 de ani in functie de grosimea stratului si corozivitatea atmosferei.

 

Acoperirea obtinuta are suficienta aderenta la substrat si rezistenta la abraziune?

Legatura metalurgica pe care stratul o formeaza cu substratul la imersarea in zincul topit confera o aderenta si rezistenta la abraziune excelenta acoperirilor obtinute prin zincare termica. Straturile intermetalice de zinc formate in timpul procesului de zincare termica au o duritate mai mare decat substratul de otel.

 

Trebuie luate masuri speciale pentru depozitare si transportul reperelor zincate?

Un obiect metalic zincat termic poate sa fie depozitat, transportat si utilizat in orice conditii atmosferice naturale, in aer, in apa, in sol sau pe sol. In oricare din aceste conditii rolul de protectie anticoroziva al zincarii termice nu este afectat.  In schimb, aspectul estetic al depunerii se poate modifica. Pot sa apara pete albe sau de nuante diferite, inflorescente, suprafete lucioase sau mate etc. Toate aceste modificari estetice ale suprafetelor zincate termic au loc datorita declansarii mecanismului prin care zincul protejeaza otelul si nu permite ruginirea (oxidarea) acestuia.

 

De ce apar zone lucioase si zone mate pe acelasi reper?

Aspectul otelului zincat termic imediat dupa zincare poate fi luminos si stralucitor, floare de zinc, gri mat sau o combinatie a acestora.  Dupa o perioada de expunere in atmosfera, aspectul suprafetelor se uniformizeaza. Cea mai comuna cauza care genereaza un aspect diferit al suprafetei este compozitia chimica a otelului. Pentru anumite concentratii ale continutului de siliciu se obtin straturi mai groase care determina diferente de aspect. Continutul recomandat de siliciu trebuie sa fie ori mai mic de 0.04% ori intre 0.15% si 0.25%. Otelurile al caror continut de siliciu nu se afla intre aceste limite sunt considerate oteluri reactive si vor forma straturi de zinc mai groase al caror aspect va fi gri mat sau marmorat spre deosebore de aspectul lucios obtinut in general. De asemenea diferente de aspect pot fi obtinute si datorita diferentei intre viteza de racire a diferitelor sectiuni ale produselor (grosimi diferite) sau ca urmare a proceselor de fabricatie care au fost aplicate materialelor care compun reperul.

 

Care este diferenta de pret intre zincare si vopsire?

Contrar parerilor preconcepute, in functie de tipul de produs si de starea suprafetei acestuia, costul initial al zincarii termice este de cele mai multe ori mai mic decat cel al vopsirii. Daca luam in considerare costul pe intreg ciclul de viata al produsului incluzand costurile de intretinere, zincarea termica este cel mai economic procedeu de protectie anticoroziva. Vopsirea necesita intretinere si reaplicare la intervale de timp periodice, ceea ce pe termen lung reprezinta costuri extrem de ridicate.

 

De ce este nevoie de gauri tehnologice?

Principalul scop al gaurilor tehnologice este de a permite eliberarea aerului si gazelor retinute in sectiunile cu goluri interioare si de a permite solutiilor utilizate in procesul de pregatire a suprafetei si zincului topit sa patrunda liber pe toate suprafetele atat interioare cat si exterioare ale reperului si apoi sa se scurga inapoi in baie. Datorita temperaturilor ridicate care apar in procesul de zincare termica si a incalzirii rapide exista un risc semnificativ de explozie la imersarea in baia de zincare atunci cand raman lichide blocate in interiorul reperelor.

 

Cum trebuie dimensionate gaurile tehnologice?

Dimensiunea minima a gaurilor pentru a evita scurgerea prelungita a zincului la extragerea din baie sau blocarea lui in interior este de 8mm. Pentru repere cu goluri interioare de dimensiuni mai mari trebuie prevazute gauri mai mari (12mm+). Aceasta va asigura un aspect mai bun al suprafetei, timpul de imersie in baia de zinc putand fi mai bine controlat.

 

De ce anumite repere se deformeaza in urma zincarii termica?

Procesul de zincare termica are loc la temperatura de 450⁰C. Aceasta este o temperatura la care pot aparea detensionari partiale ale tensiunilor remantente induse in timpul fabricatiei care uneori duc la aparitia deformatiilor. Pot sa apara deformatii si datorita unor diferentelor de sectiune intre materialele sudate impreuna care datorita dilatarilor si contractiilor diferite care apar in material la imersarea in zinc.

 

Se poate vopsi peste zincarea termica?

Da se poate, folosind grunduri reactive peste care se poate aplica orice tip de vopsea.

 

Newsletter Betak

Doresti sa fi la curent cu ofertele noastre? Aboneaza-te pentru a afla primul toate noutatile! Profita de ofertele noastre!

Adresa noastra:
Str. Industriei nr. 4, Bistrita
420063 Bistrita-Nasaud, RO
Contact:
Tel: (+40) 263 234 312
Fax: (+40) 263 234 278

Situata in Bistrita, oras cu profund caracter saxon, societatea BETAK se aliniaza traditiei fabricantilor transilvaneni recunoscuti in Europa datorita produselor de o calitate deosebita, conform standardelor celor mai exigente. Din punct de vedere juridic BETAK SA a fost infiintata in anul 1992. Activitatea a fost demarata in 1995 prin punerea in functiune a unei mici instalatii manuale de zincare electrolitica intr-un spatiu inchiriat, avand un singur angajat. In prezent BETAK SA este lider de piata in productia de benzi zincate, unul dintre cei mai importanti fabricanti de parapeti metalici de protectie din Romania, producator de confectii metalice diverse si furnizor de servicii de protectie anticoroziva prin zincare termica.

Comunicate de presa

 

      
     

newsletter

rss google facebook twitter