Procesul de zincare termica

Procesul de zincare termica

procesul de zincare termica

Zincarea termica este un procedeu de protectie anticoroziva a otelului care consta in pregatirea specifica a suprafetei si imersarea acestuia intr-o baie aliata de zinc topit la 450°C timp de 3-10 minute. In urma acestui proces, pe suprafata otelului se formeaza datorita reactiilor dintre Fe si Zn o acoperire care are o legatura metalurgica cu substratul, alcatuita din mai multe straturi de compusi intermetalici avand diferite concentratii de zinc. Aceasta acoperire are o foarte buna rezistenta la coroziune, abraziune, impact, soc termic s.a.

In continuare sunt prezentate principalele etape ale procesului de zincare termica:

 

Receptia si inspectarea

Are loc verificarea suprafetelor, a proiectarii corespunzatoare pentru zincare si a gaurilor de aerare si scurgere, care permit accesul si curgerea solutiilor de pregatire a suprafetei si zincului topit pe toate suprafetele atat exterioare cat si interioare.

 

Legarea

Legarea reperelor pe traverse sau alte dispozitive speciale care cu ajutorul podurilor rulante sunt apoi transferate la cuvele de pregatirea suprafetei.

 

Degresarea

Degresarea este un proces de curaţare chimica al carei scop este de a indeparta murdaria, uleiurile usor solubile, grasimea, vopselele solubile in apa, precum si alte impuritaţi de pe suprafata.

 

Decaparea

Decaparea in acid este un procedeu chimic de curatare, ulterior degresarii, care indeparteaza rugina, ţunderul  sau alti contaminanti inainte de zincare.

Vopseaua insolubila in apa, grasimea abundenta si zgura de sudura nu pot fi de obicei indepartate prin etapele de curatare mai sus amintite, ele trebuind indepartate de catre beneficiar inainte de a trimite produsele la zincat.

 

Fluxarea

Fluxarea este procesul final de pregatire a suprafetei inainte de zincarea termica. Reperele decapate sunt imersate intr-o solutie de fluxare de clorura de zinc si clorura de amoniu. Scopul fluxarii este de a asigura o curatarea suplimentara si finala a otelului pana in momentul in care acesta va intra in baia de zinc topit. Fluxarea asigura de asemenea o bariera temporara de protectie impotriva coroziuni pentru a preveni orice formare ulterioara de rugina pe repere.

 

Uscarea

Reperele sunt uscate cu aer cald inainte de a fi imersate in baia de zinc topit pentru a se evapora umezeala si a se usca stratul de flux.

 

Zincarea termica

Procesul de zincare termica implica imersarea reperelor, curatate de rugina, tunder si alti contaminanti, intr-o baie de zinc topit. Acesta reactioneaza cu otelul si formeaza o acoperire uniforma, legata metalurgic de substrat, compusa din mai multe faze de aliaje fier/zinc avand la suprafata un strat de zinc pur care are un aspect stralucitor si lucios specific produselor zincate.

Anumite compozitii de otel reactioneaza excesiv cu zincul rezultand straturi groase si cu un aspect mai putin atragator care insa nu afecteaza in sens negativ rezistenta la coroziune a produselor.

procesul de zincare termica

 

Dezlegarea reperelor si racirea

Reperele sunt dezlegate de pe traverse si sunt lasate sa se raceasca in aer.

 

Ajustarea si inspectia

Produsele sunt curatate, cantarite si apoi inspectate minutios in ceea ce priveste grosimea de strat, aspect si conformitatea cu cerintele SR EN ISO 1461.

 

Ambalarea si livrarea

Reperele zincate termic sunt ambalate si pregatite pentru a fi colectate sau livrate beneficiarilor.

 

Utilizare, depozitare si transport

Zincarea termica este un procedeu de protectie anticoroziva si se realizeaza cu scopul de a nu permite ruginirea (oxidarea) otelului.
Un obiect metalic zincat termic poate sa fie depozitat, transportat si utilizat in orice conditii atmosferice naturale, in aer, in apa, in sol sau pe sol. In oricare din aceste conditii rolul de protectie anticoroziva al zincarii termice nu este afectat.  In schimb, aspectul estetic al depunerii se poate modifica. Pot sa apara pete albe sau de nuante diferite, inflorescente, suprafete lucioase sau mate etc. Toate eceste modificari estetice ale suprafetelor zincate termic au loc datorita declansarii mecanismului prin care zincul protejeaza otelul si nu permite ruginirea (oxidarea) acestuia.
Aspectul estetic al zincarii termice, in ultimii ani, este tot mai pregnant pus in valoare. Trebuie subliniat totusi faptul ca, in primul rand, zincarea termica are rol de protectie la coroziune. Modificarile de aspect ale suprafetelor zincate, care pot sa apara din multiple cauze naturale, nu au legatura cu scopul pentru care a fost realizata zincarea, adica, protectia anticoroziva.

 

Adresa noastra:
Str. Industriei nr. 4, Bistrita
420063 Bistrita-Nasaud, RO
Contact:
Tel: (+40) 263 234 312
Fax: (+40) 263 234 278

Situata in Bistrita, oras cu profund caracter saxon, societatea BETAK se aliniaza traditiei fabricantilor transilvaneni recunoscuti in Europa datorita produselor de o calitate deosebita, conform standardelor celor mai exigente. Din punct de vedere juridic BETAK SA a fost infiintata in anul 1992. Activitatea a fost demarata in 1995 prin punerea in functiune a unei mici instalatii manuale de zincare electrolitica intr-un spatiu inchiriat, avand un singur angajat. In prezent BETAK SA este lider de piata in productia de benzi zincate, unul dintre cei mai importanti fabricanti de parapeti metalici de protectie din Romania, producator de confectii metalice diverse si furnizor de servicii de protectie anticoroziva prin zincare termica.

Comunicate de presa

 

      
     

newsletter

rss google facebook twitter